Bezoek afdeling Hyperbare geneeskunde (decotank) AMC
De decotank is iets waar je vanaf moment één in de opleiding over leert, de telefoonnummers altijd in je logboek hebt staan als je gaat duiken maar waarvan je hoopt niet te komen… behalve dan met een rondleiding en een ‘funduik’ in de tank! En dat is precies wat we 20 januari met 17 Platax leden hebben gedaan.
Ca. 10.30 uur verzamelden we in het AMC Amsterdam waar we werden opgehaald door Judith. Zij werkt ca. 18 jaar op de afdeling en heeft al veel gezien en meegemaakt. Zij leidde ons naar de afdeling Hyperbare geneeskunde waar we al even kort de duiktank konden bekijken. Voor we de daadwerkelijke duik gingen ervaren, gaf zij eerst in een andere ruimte een presentatie.
Dat de tank niet alleen voor duikongevallen wordt gebruikt werd al snel duidelijk. Hun grootste doelgroep bestaat uit mensen die door bijvoorbeeld bestraling of diabetes een langzame wondgenezing hebben. Door een intensieve zuurstoftherapie en onder druk gebracht te worden, zijn er tot nu toe goede resultaten behaald op een snellere/betere genezing en vermindering van de klachten. Hoewel de tank bij het AMC al 60 jaar in gebruik is voor verschillende behandelmethoden, staat voor veel artsen de hyperbare geneeskunde nog niet in hun standaard behandelingsplan om uiteenlopende redenen. Van de presentatie die is gegeven, is de PowerPoint bijgevoegd op de website om na te kunnen lezen.
Na de presentatie gingen we met de groep terug naar de afdeling en konden we ons klaarmaken voor de duik. Omdat de tank op druk wordt gebracht, konden de camera’s in onderwaterhuis en de duikcomputers mee. Ook gingen er ballonnen mee, om te testen wat de druk doet als je stijgt en daalt.
Nadat iedereen plaats had genomen en de tank was gesloten liep de druk al snel op, waarmee ook de temperatuur snel toenam. We zijn in totaal tot 15 meter gebracht.
Het klaren ging iedereen goed af, hoewel het toch heel anders was dan in het water. Ook ervaarden we allemaal dat we hele gekke stemmen hadden alsof we helium ballonnen hadden geïnhaleerd en zagen we wat de druk doet met de ballonnen (vergelijkbaar met je longen tijdens het duiken).
Vanuit de controlekamer werden we goed in de gaten gehouden via camera’s en werden we gevraagd te poseren voor de foto (maar waar was de camera nou?) Nadat we de 15 meter hadden aangetikt zijn we weer naar de 0 meter gebracht. In totaal duurde de duik ca. 20 minuten.
Weer terug op normale druk ging de tank open en konden we naar buiten. We kregen nog een kijkje in de controlekamer waar in grote lijnen werd verteld hoe ze alles in de gaten hielden en wat er zou gebeuren bij bijvoorbeeld calamiteiten.
Tenslotte werden de logboeken afgetekend en gestempeld en konden nog een paar laatste foto’s gemaakt worden. Alle gemaakte foto’s en filmpjes staan ook op de website.
Al met al een hele interessante, leerzame maar vooral ook gezellige dag!
Iedereen bedankt!
Namens de BuitenWaterCommissie, Yvonne Holzman